RD58 ctcss aliäänet vuonna 2018

Miten modasin aliäänet R58 radioon

Eletään vuotta 2018, ja on noloa jos radiossa ei ole aliäänet käytössä. 
Tässä kerron lyhyesti miten modasin aliäänen toimimaan paikalliselle toistintoimintaa varten.

Elikkäs RD58 on UHF moppe-radio, moppeakatemiasta löytyy hyvin resursseja tähän laitteeseen.
Kuitenkin vakiosoftalla aliäänet ei toimi toivotulla tavalla. elikkäs mopessa toimii aliääni 1-255Hz ja vain ainoastaan noi ilman mitään desimaaleja, softasta puuttuu kokonaan desimaalinen aliääni joka aiheuttaa, sen että toistimet ei aukeaa. Esimerkiksi täällä on 103,5Hz aliääni, toistin aukeaa kyllä 103 ja 104 aliäänellä, mutta viiveellä. Moppeen voi toki laittaa ctcss kortin, tai käyttää DAC(joka en ole vielä selvittänyt miten se toimii)

Tässä kuitenkin käytetään vakiota i8253 piiriä. Elikkäs piti lähdekoodia muokata, että sain vääristettyä aliäänen 0.5Hz ylemmäksi. Tämä on vain väliaikainen modis, pitäisi jonkun korjata tuo koodi jokaiselle aliäänelle toimittavaksi.

Jotta lähdekoodia pystyin kääntämään, sain uusimman 2013version softasta, asensin virtuaalipalvelimen freebsd 6.0 (kyllä jos käytät uusinta niin kosahtaa) ja siellä kääntelin z80 kääntäjää ja tuo koodin sitten radioon.
Elikkäs tuolla muokatulla versiolla aliääni 104 = 103,5Hz

UUTTA koodia on nyt muutettu, jotta KAIKKI aliäänet toimii, eli ctcsstx asetuksesta asetetaan 1035. kaikki aliäänet löytyy valikon alta. kiitos OH5NXO, kun autoit tämän toteuttamisessa! 🙂

koodi on ladattavissa https://titanix.net/DMR/r58/

Päivitys 11.10.2018:

Aliäänen parantaminen!. Koska aliääni tulee kanttiaaltona, niin sitä olisi hyvä vähän pyöristää.
Tässä nopea purkka-modaus miten saadaan vähän tuota pyöristeltyä ja paranettua huomattavasti äänenlaatua, ettei toistimelle kuulu sitä purinaa! Eli lisätään pari konkkaa ja vastuksia kts kuva:

 

lisätty: Video kun modasin kaverin radiota.. ctcss modaus 5minuutissa, kannattaa kelata turhat puheet ohi.

Johdotus aliääntä varten

huomio sormen kohdalla oikosuljetut nastat

Aliääni ennen ja jälkeen. 

Muita kuvia