OpenGD77

OpenGD77 on softapäivitys joka korvaa radioddity gd77 radion vakio ohjelmiston.
OpenGD77 toimii seuraavissa radioissa: Radioddity GD-77, Radioddity GD-77S(kehityksen alla, vain hotspot käyttö, ei näyttöä radiossa) ja Baofeng DM-1801(kehityksen alla, mutta toimii jo aika pitkälti)
Ohjelmisto on open source, sen kehittää radioamatöörit ja on suunattu radioamatöörikäyttöön.

Esimerkkejä softan käytöstä ja normaalin DMR radioon verrattuna
– Helppo käyttää.
– Monikielinen, sisältäen Suomen kielen (käännös hoitaa OH1E)
– Talk alias toimii (toistin lähettää signaalin mukana kutsu ja id tiedot)
– Alkuperäisen ohjelmistoversion bugit ei päde tähän.
– Enemmän säädettävää, esim valo, kanava ja näppäinasetuksia. ym..
– Selkeä RSSI signaali mittari(FM/DMR) ja modulaatio mittari(vain DMR)
– Selkeä akun mittari + akun kulutushistoria.
– Hotspot mode (radio toimii hotspottina, kun kytketään USB johdolla laitteeseen Android/win10/osx/linux)
– Paljon muuta… myöhemmin voin listata kaikki ominaisuudet, kun kerkeän kirjoittaa.

 

OpenGD77 suurin käyttöero verrattuna tehdasohjelmistoon

Suurin käyttöero tulee siitä, kun radio ei tarvitse suomessa 900+ kanavaa, jotta saadaan kaikki toistimet katettua. Sen sijaan, kun radioon ohjelmoidaan jokaiselle puheryhmälle ja toistimelle omat kanavat, OpenGD77:ssa ohjelmoidaan vain käytettävät puheryhmät ja toistintaajuus, näin ollen tilaa säästyy monta sataa muistipaikkaa.
Käyttäessä radiota, niin nuoli ylös/alas vaihtaa kanavan/taajuuden ja nuoli oikealle/vasemalle valitsee käytettävän puheryhmän, niin yksinkertaista se on. (analogisella kanavalla nuoli vasen/oikea on kohinasalvan säätö)
VFO:n käyttö on myös mieleinen, koska sen kautta saa nopeasti vaikka jonkun random toistintaajuuden laitettua ja asetettua radio käyttää toistinta ihan muutamassa sekunnissa.

Asiat jotka ei toimi vielä(ei ole koodattu)
– Virransäästöä ei ole, eli radio akku kestää päivän, eikä 3 päivää.
– Tekstiviestiominaisuutta ei ole, tarviiko tätä kukaan edes..?

 

Ohjelmisto ja kooditulppa

OpenGD77 ohjelmisto voi ladata github osoitteesta: https://github.com/rogerclarkmelbourne/OpenGD77/blob/master/firmware_binaries/daily_builds/OpenGD77_stable.sgl

Jotta saat softan päivitetty radioon, voi joko käyttää tehdaspäivitysohjelmaa tai OpenGD77 CPS ohjelmaa ja sen voi ladata osoitteesta: https://github.com/rogerclarkmelbourne/OpenGD77CPS/blob/master/installer/OpenGD77CPSInstaller.exe huomioitavaa, kun lataat tämän, niin selain herjaa viruksesta, täytyy painaa latauskuvaketta ja sallia sen lataaminen koneelle. Linuxissa softan päivitys onnistuu myös python scriptillä, githubissa on ohjeita siihen.

OpenGD77 CPS:stä valitaan extras -> firmware loader valikko ja sieltä Firmware upgrade, kytketään radio tietokoneeseen kiinni ja painetaan mustaa ja sinistä nappia tangetin alapuolelta yhtä aikaa ja virrat päälle, näyttö pitäisi olla pimeä ja vihreä valo palaa. sitten upgrade firmware ja valmis.

Sen jälkeen suosittelen ladata mun tekemä kooditulppa, vaihda oma id ja kutsu kohdasta GENERAL SETTINGS radio name ja radio id. Tulppa sisältää kaikki suomen toistimet FM/DMR eroteltu ne omiin zoneihin, suorat kanavat, hotspot zone, sekä porin zone jossa on lähitoistimet samassa zonessa. Tulpassa ei ole siis jokaiselle kaupungille omaa zonea, koska OpenGD77 ei tarvi sellaista. on vain muutama zone. muokkaa itsellesi sopivaksi tai käytä sellaisenaan.
Kontaktilista on myös ladattavissa kontaktilista sivulta, tulppa sisältää viimeisemmän kontaktilistan.
Codeplug Lataaminen täältä: https://pilvi.titanix.net/s/N07e3KrrXf3UrRZ

Jos käytät paljon radiota, niin OpenGD77 Firmware kannattaa päivittää vähintään kerran viikossa, joka päivä tulee muutoksia, aktiivinen kehitys.

 

Sivu on vähän vaiheessa, pitäisi ehkä oikolukea ja tehdä jotkut ohjeet ajan kanssa. hauskoja kusoja! 73 de OH1E